Phase You

Wat doet een Life Coach?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WAT DOET EEN LIFE COACH?

Het wemelt van de coaches! Om over de expertise en betrouwbaarheid van sommigen hiervan nog maar niet te spreken. Iedereen kan en mag zich Life Coach noemen. Laten we eerlijk zijn: daardoor laat onze reputatie behoorlijk te wensen over. Des te belangrijker is het dan ook om te weten wat een Life Coach daadwerkelijk doet, en wie echt iets voor je kan betekenen. Daarom vandaag antwoord op al je coachings-gerelateerde vragen!

Dé antwoorden voor jou!

1. Wat is een Life Coach?

Een Life Coach is iemand die je helpt bij je vragen over persoonlijke ontwikkeling in je leven. De onderwerpen ervan kunnen vrij breed zijn. Deze lopen uiteen van het vinden van je levensdoelen, tegen werkproblemen aanlopen, thema’s over gelukkig zijn, stress en onzekerheid. Wanneer je in deze aspecten van je leven vastloopt en niet gelukkig bent, kan dit je waarschijnlijk helpen. Een goede Life Coach heeft in ieder geval een erkende opleiding en gebruikt bewezen technieken en methodes. Aangezien het geen beschermd beroep is, is het raadzaam om goed te checken dat een coach aan deze voorwaarden voldoet. Je wil niet veel geld, tijd en investering kwijt zijn aan iemand die eigenlijk niet capabel is om je adequaat te helpen!

2. Wat doet een Life Coach?

Een coach stelt samen met jou concrete doelen op. Deze doelen zijn erop gericht om jou uit datgene te helpen waar je in vastloopt. Daarnaast is objectief luisteren een vaardigheid waar een goede Life Coach enorm sterk in is. Hiermee bedoel ik écht luisteren, ook naar datgene dat niet gezegd wordt. Door deze vaardigheid signaleert hij of zij bijvoorbeeld tegenstrijdigheden of overtuigingen bij jou, die mogelijk mede de oorzaak zijn van je issues. Vaak ben je je van deze verborgen belemmeringen nog helemaal niet bewust. Door middel van scherpe vragen, krijg je inzichten waar je zelf niet opgekomen was. Je leert daardoor anders kijken naar situaties en vergroot je zelfkennis. Nieuwe mogelijkheden om verder te komen en anders te leren denken, zijn dan het resultaat. 

3. Wat doet 'ie NIET?

Ten eerste: niet diep in het verleden graven. Tenzij de uitkomsten daarvan relevant zijn voor “het nu”. In dat geval wordt er alsnog gekeken naar hoe je NU geholpen bent, in plaats van het uitdiepen van wat er is geweest. Bovendien is een coach niet opgeleid voor het behandelen van trauma’s of (hevige) psychische problemen. Hiervoor kun je terecht bij een psycholoog. 

4. Maar dan kan ik toch net zo goed met een vriend praten?

Inderdaad, vrienden luisteren ook naar je. Ze helpen waar ze kunnen, ondersteunen je, tonen begrip en hebben empathie. Dat is onwijs fijn en belangrijk. Tegelijkertijd zijn dit hulp en goedbedoelde oplossingen voor de korte termijn. Hierin zit dan ook precies het verschil met een Life Coach. Eerst is het belangrijk dat jij structureel werkt aan de oorzaken van je probleem, die ten grondslag liggen aan je hulpvraag en gedrag. Dat kan alleen als je verder kijkt dan “de snelle oplossing”. Het is dan ook zaak te onderzoeken wat jou in de basis tegenwerkt. Dit gaat bijvoorbeeld om onbewuste gedachten en associaties, of belemmerende overtuigingen en ervaringen die jou bepaalde zaken door een gekleurde bril laten zien. Wanneer deze zaken nu “onder water” zitten, helpt een coach ze bij je aan de oppervlakte brengen. Daarna geeft dit je de mogelijkheid om écht verandering te bewerkstelligen. 

life coach wat doet het
life coach wat doet het

5. Waarom een Life Coach?

Het meest belangrijk: hij of zij is objectief en heeft er geen belang bij je naar de mond te praten. Daarnaast geeft een coach je niet zomaar de antwoorden en helpt je bij het zélf vinden van de juiste inzichten. Bovendien staat de coach verder weg van je dagelijkse leven. Hierdoor voelt het vaak veiliger om zaken open op tafel te leggen en te benoemen. Voor een coach is het makkelijker om eerlijk en kritisch te zijn, tegenstrijdigheden aan de kaak te stellen en verder dóór te vragen. Hierdoor heeft deze veel meer impact, invloed en waarde om je op de lange termijn echt te helpen en een verschil te maken.

6. Wat is het verschil met een Lifestyle Coach?

Een Life Coach richt zich op innerlijke persoonlijke ontwikkeling in het dagelijks leven. Hierbij gaat het om gedachten, overtuigingen en levensvragen waarin je vastloopt. Je bewust worden van belemmeringen, deze aan de kaak stellen en anders leren denken. Daarmee bij jou verandering kunnen creëren en impact maken. Dat is de grootste focus en het doel van een Life Coach.

Een Lifestyle coach richt zich ook op verbeterpunten in je leven. Hierbij ligt de focus primair op voeding en beweging en je manier van leven. Om die reden staat vitaliteit dus hoog in het vaandel, om daarmee verandering in je levensstijl te creëren.

Met beide typen van coaching voel jij je, als het goed is, beter in je vel en haal je meer uit je leven. De expertise en aanpak liggen echter op een ander gebied. Kijk daarom goed naar wat jij nodig hebt en wat er het beste bij je past!

7. Waarmee kan een Life Coach me helpen?

Wanneer je merkt dat er patronen in je leven zijn waarin je vastzit, kan een Life Coach je helpen. Denk daarbij aan:

  • Last hebben van stress, druk en onrust in je hoofd;
  • Gevoelens van onzekerheid, bijvoorbeeld in groepen of in relaties;
  • Niet weten wat je nou eigenlijk echt wil in je leven;
  • Bepaalde dingen in je leven anders willen aanpakken, maar niet weten hoe;
  • Je voelt jezelf niet goed genoeg.

Niet alle coaches zijn bekwaam in al deze onderwerpen. Zoek iemand die bij je past en zich specialiseert in voor jou relevante thema’s. Een goede klik is daarnaast ook belangrijk. Je moet eerlijk durven zijn en je op je gemak voelen, dus zorg ervoor dat je je bij een coach prettig voelt om dit te doen.

8. Wat kost een Life Coach?

De kosten voor coaching lopen sterk uiteen. 
Gemiddeld is een investering van zo’n 100 euro per sessie heel redelijk, voor een goede en gediplomeerde hulpverlener. Des te belangrijker om te weten of het klikt en de coach gediplomeerd is! Sommigen bieden een gratis kennismaking aan. Maak daarvan vooral gebruik om je vragen te stellen en je keuze te maken of dit een coach is die bij je past.

Coaching kan best duur voelen – en zijn. Daardoor is het begrijpelijk dat het niet voor iedereen een stap is om daadwerkelijk te nemen. Je doet hiermee wel een investering mee in jezelf op de lange termijn. In cirkels blijven rondlopen en telkens tegen dezelfde issues aanlopen, is pijnlijk en onnodig

Zoek jij een Life Coach in Utrecht? Als Coach en Trainer van Phase You ben ik gespecialiseerd in problematiek omtrent stress en onzekerheid. Lees hier meer over mijn coachingsaanpak. Is dit iets voor jou? Boek een gratis kennismaking

More to explorer

Hoe houd je langer je vakantiegevoel vast?

Zomer betekent ontspanning, vakantie en genieten. Tijd voor jezelf, je gezelschap & bijkomen. Hoe houd je langer je vakantiegevoel vast? Met deze tips gaat dat je lukken!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *