De alles-of-niets mindset eruit: het 80/20 leven erin!

ontspannen stresstips geluk
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

DE ALLES-OF-NIETS Mindset ERUIT: HET 80/20 LEVEN ERIN!

Je hebt er vast weleens van gehoord: de alles-of-niets mentaliteit. Dat gevoel van “laat het allemaal maar, nu heeft het toch geen zin meer”. Bijvoorbeeld wanneer je een keer minder gezond hebt gegeten of niet hebt kunnen sporten. “

“Alles-of-niets-denken” is het geloven dat fouten mislukkingen zijn. Bij deze mentaliteit is er geen balans. Ook kun je simpelweg niet tevreden zijn met een eerste stap, of met iets mínder dan perfectie. Mega-demotiverend , zonde en onnodig. 

Check daarom eens hoe je met een logischere, relaxte mentaliteit bereikt dat je tevreden, gelukkiger en meer in balans in het leven staat. Ik zeg: de alles-of-niets mindset eruit: het 80/20 leven erin! I love it.

"HELP, Ik moet zoveel!"

Vriendelijk zijn voor jezelf en anderen. Goed voor jezelf zorgen. Plus, gezond eten en voldoende slapen. Luisteren en interesse tonen in anderen. Jezelf blijven ontwikkelen en uitdagen. Dit zijn allemaal thema’s waar ik veel over praat, schrijf en mee werk. 

Betekent dit dat ik of jij alles altijd “goed moet doen”? En dat we nooit eens gewoon lekker de touwtjes mogen laten vieren? ABSOLUUT niet. Niks is namelijk lekkerder dan dat! Hoe ik dan evengoed een ontspannen, gelukkig leven erop nahoud zonder mijn moraal en kernwaarden op te geven? Ik noem het het 80/20 leven. 

Ergens is in onze maatschappij het idee ontstaan dat druk zijn symbool staat voor succes. Hoe voller de agenda, hoe interessanter we zijn. Naast deze agenda vol verplichtingen, willen we zelf ook nogal wat. Er goed uitzien. Een fijne partner/vriend//vriendin zijn. Succesvol zijn (wat succes dan ook betekent voor jou). En mee kunnen praten over dingen die in de wereld gebeuren. Niet te vergeten onze sociale kring onderhouden.

Al dit moeten, moeten we van onszelf en wordt van de maatschappij verwacht. En wat het probleem is met “moeten”? Onvermijdelijk dat het je tegen gaat staan. Daarmee vervliegt niet alleen de motivatie, het is vooral totaal onnodig.

Daarom deze uitdaging:
1. maak een lijst met al je verplichtingen.
2. Deel deze in in de categorie “moeten” of “willen”. Valt er iets in beide? Zet ‘m dan onder “willen”.
3. Kijk dan eens eerlijk naar wat er opvalt. Moet je veel dingen die je eigenlijk niet wil? Wat kan je hier aan doen? Wellicht kun je taken beter verdelen. Of mag je leren vaker “nee” te zeggen.
4. Wat de conclusie ook is: jij hebt de keuze er iets aan te doen. Erken dat en neem er ook de verantwoordelijkheid voor. 

Het probleem met "alles-of-niets" denken

Het probleem met “alles-of-niets-denken” is dat het onrealistisch is. Dit is enorm rigide en het vereist bovendien perfectie. Verrassing: perfect is niks en niemand. En dus zal je nooit tevreden zijn in deze levenswijze.

Misschien zie je jezelf enkel óf als een succes, óf een mislukking. Je bent aantrekkelijk of walgelijk, slim of dom. En je ziet dat anderen tegen jou zijn of voor jou, dat zij goed of fout zijn, attent of zelfzuchtig. Met andere woorden: dingen zien als absoluut, zwart of wit met geen grijstinten ertussen, kan je het gevoel geven vast te zitten. Je voelt je ongemotiveerd, niet in staat om nieuwe projecten te starten, je doelen na te streven of zelfs je voortgang te herkennen.

Zelf heb ik jarenlang geworsteld met het vinden van iets dat op balans leek. Als ik iets ongezonds mocht eten van mezelf, ging gelijk de hele zak chips leeg. Want ja, morgen mag het niet meer, dus laat ik nu maar pakken wat ik pakken kan. Sporten sloeg door naar het andere uiterste: 6 keer per week touwtje springen, hardlopen of HIIT trainingen van Youtube in de woonkamer. Ik kon pas relaxen als ik iets had gepresteerd.

Een stabiele 80% is méér, dan de helft van de tijd 100%

Altijd maar je best moeten doen, jezelf niets gunnen zonder schuldgevoel. Doodvermoeiend. En dat was ik dan ook. Deze waanzin hield op 1 heel specifiek moment, van de ene op de andere dag, op. Hoe? Mijn trainer Roy zei me:  

Als jij 80% van de tijd gezond eet, dan is dat goed genoeg. Wanneer je 80% van je tijd een top Coach bent, er bent voor iedereen die je nodig heeft, dan is dat meer dan de rest van de mensheid doet. 80% is genoeg – en goed genoeg.”

Een bizarre eye-opener. Want daar gaat het om. Jezelf dingen gunnen en loslaten dat je altijd je best moet doen. Dit lukt je wanneer je jezelf op waarde weet te schatten en jezelf goed genoeg vindt. Daarin investeren, geeft jou je leven terug. Net zoals het dat bij mij deed.

Kosten en baten in alles wat je doet

Alles wat je doet en alles wat je laat. En alles wat je tegen jezelf zegt, hardop of in je hoofd. Niet te vergeten alle keuzes die je maakt. Álles geeft je iets en alles kost je iets. Overeten terwijl je wil afvallen, kost je een stap dichter naar je doel. Maar het geeft je tijdelijke voldoening: een keuze die op dat moment voor jou belangrijker is – om wat voor reden dan ook.

De keuze om even lekker te roddelen over die vervelende collega, zonder zelfreflectie maar vanuit je primaire emotie. Niks mis mee, want dat geeft je op dat moment een uitlaatklep en bonding met je mede-roddelaars. Wat het je kost? De mogelijkheid om structureel iets aan te pakken en zelf verantwoordelijkheid te nemen actie en verandering.

Kort gezegd: maak je geen zorgen als je af en toe niet het “goede” of het “meest volwassene” doet. Zolang je er maar een bewuste keuze van maakt en weet wat het je geeft – en wat je ermee laat varen.

Gewoon even lekker niksen en zeiken

Vaak genoeg heb ik even geen zin om adequaat, vanuit m’n rol als trainer en mentor, te functioneren. Wanneer ik met m’n vrienden ben, gewoon zonder nadenken gesprekken voeren. Even niet alle woorden afwegen en de best mogelijke vragen stellen. Van nature ben ik een vrij direct en uitgesproken persoon. Niet altijd even subtiel en behoorlijk eigenwijs. Op zulke momenten laat ik dat er gewoon even uit. Maakt me dat slechter in m’n werk? Nope. Laat ik m’n overtuiging dat we beter moeten luisteren en vriendelijk moeten zijn, er mee los? Zeker niet. Want: 80/20 it is, zonder schuldgevoel of gevolgen.

Zo werkt dat ook voor jou. Er zijn dagen waarop er niets uit je handen komt. Dagen waarop je eindeloos cruised op Netflix en Thuisbezorgd laat aanrukken voor een bijpassend maaltje.

Stel doelen in je leven, weet wat jou gelukkig maakt. Onderdeel daarvan is ontspanning, want je hoeft niet altijd op scherp te staan. There are no high without lows. Ben vriendelijk voor jezelf, (ver)oordeel minder, en je zult zien dat morgen weer een dag vol focus is.

Fouten maken moet

“Alles-of-niets-denken” is het geloven dat fouten mislukkingen zijn. Of dat falen niet mag. “Iedereen vindt me nu vast dom”, wanneer je een vraag stelt.” Of het 10x controleren van een mailtje voordat je ‘m verstuurd, want als er een typfout in staat “vindt m’n manager me vast slordig.”

Bullshit. Niemand zegt of doet altijd de “goede” dingen. En mooier nog, fouten maken is een essentieel onderdeel van succes. In plaats van fouten proberen te vermijden, accepteer ze en leer ervan. Zie ze als kansen voor groei. Je kunt bovendien nooit in één keer alles bereiken.

Je doet wat je kan, en soms ook even niet. En dat is goed genoeg. 

Is dit 80/20 leven iets waar jij ook aan wil werken en waren de tips zinvol? Laat dan vooral een comment achter!

Zoek jij een Life Coach in Utrecht? Als Mentor en Trainer van Phase You ben ik gespecialiseerd in problematiek omtrent stress, mindset en onzekerheid. Lees hier meer over mijn aanpak, en waarom een Mentor jou beter gaat helpen. Is dit iets voor jou? Boek een gratis kennismaking

More to explorer

Hoe houd je langer je vakantiegevoel vast?

Zomer betekent ontspanning, vakantie en genieten. Tijd voor jezelf, je gezelschap & bijkomen. Hoe houd je langer je vakantiegevoel vast? Met deze tips gaat dat je lukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *